Djuren på gården

Hos oss på Ekelunda gård bor för nuvarande sexton höns, en tupp, tre hundar, tolv gotlandstackor och en bagge. Islandshästar står på önskelistan inför framtiden.

Fåren

Vi har 13 gotlandsfår på gården varav 12 är tackor och så vår avelsbagge Olof. De går ute året om och har som uppgift att hålla våra marker öppna vilket de sköter med bravur. I början av april utökas besättningen med alla lamm som gladeligen hjälper till att hålla växtligheten i schack över betesperioden. I början av hösten slaktas alla lamm på vårt lokala slakteri och det finns då möjlighet att beställa köttlådor av oss och så underbart vackra lammskinnen förstås.

Hundarna

Cajsa, är en border terrier och gårdens senaste tillskott på hundfronten. Tanken är att hon ska ersätta Ronja som husses jakthund och hon visar redan prov på att ha de rätta anlagen trots sin unga ålder.

Ronja, är en strävhårig vorsteh på drygt 12 år som fortfarande används vid jakt. Att hon börjar bli ”tant” är inget som bekommer henne och hon avverkade otaliga mil i skogen under senaste jaktsäsongen. Ronja kommer från Pimen’s kennel där hon varit en mycket uppskattad tävlings- jakt och avelstik.

Lack, är en jaktlabrador på 10 år som trots sin lite för impulsiva läggning är välmeriterad på jaktprov. Numera busjagar han mest med husse och tycker att det passar honom mycket bättre än att vara välkammad och lydig på de stora godsen.

Hönsen

Vår ståtlige tupp heter Bosse och är en skånsk blommetupp och i sitt harem har han 16 fina hönor av raserna australorp, lohman, skånsk blommehöna och araucana. De får strosa omkring fritt hos oss varje dag och leva livet på hönors vis. Eftersom de producerar mer ägg än vi själva hinner konsumera finns det oftast ägg till försäljning. Hojta till om du är intresserad.