Djuren på gården

Hos oss på Ekelunda gård bor för nuvarande höns, hundar, gotlandsfår, islandhästar och en dvärgvädur. 

Fåren

Våra gotlandsfår går ute året om och har som uppgift att hålla våra marker öppna vilket de sköter med bravur. Varje år i början av april utökas besättningen med alla lamm som gladeligen hjälper till att hålla växtligheten i schack över betesperioden. Framåt hösten slaktas alla lamm på vårt lokala slakteri och det finns då möjlighet att beställa köttlådor av oss och så underbart vackra lammskinnen förstås.

Hundarna

Cajsa, är vår border terrier och gårdens senaste tillskott på hundfronten. Tanken är att hon ska ersätta Ronja som husses jakthund och hon visar redan prov på att ha de rätta anlagen trots sin unga ålder.

Ronja, är en pensionerad strävhårig vorsteh som fortfarande används vid jakt. Att hon börjar bli ”tant” är inget som bekommer henne och hon avverkade otaliga mil i skogen under senaste jaktsäsongen. Ronja kommer från Pimen’s kennel där hon varit en mycket uppskattad tävlings- jakt och avelstik.

Lack, är en äldre jaktlabrador som trots sin lite för impulsiva läggning är välmeriterad på jaktprov. Numera busjagar han mest med husse och tycker att det passar honom mycket bättre än att vara välkammad och lydig på de stora godsen.

Hönsen

Vår ståtlige tupp heter Bosse och är en skånsk blommetupp och i sitt harem har han ett gäng fina hönor av raserna australorp, lohman, skånsk blommehöna, creme legbar, maran och araucana. De får strosa omkring fritt hos oss varje dag och leva livet på hönors vis. Eftersom de producerar mer ägg än vi själva hinner konsumera finns det oftast ägg till försäljning. Hojta till om du är intresserad.

Islandshästarna

Våra två islandshästar heter Freja från Dalsgård och Gildra från Lendelunden.

Freja är en rutinerad dam född 2008 med många rosetter från tävlingsbanorna. Tanken är att hon ska vara läromästare och avelssto på gården. Gildra är en yngre förmåga född 2017 med väldigt lovande stamtavla. Vår förhoppning är att hon ska ge oss fina avkommor och förstås också bli en framgångsrik tävlingshäst.