Djuren på gården

Hos oss på Ekelunda gård bor för nuvarande tre hundar, två Linderödsgrisar, tolv gotlandstackor och en bagge. Islandshästar och höns står på önskelistan inför framtiden.

Grisarna

Alice och Baltazar är våra Linderödsgrisar. Deras huvudsakliga uppgift är att hjälpa oss med markberedning vilket de sköter med den äran. De är båda genbanksanslutna avelsgrisar och i juni 2018 fick vi våra första kultingar här på gården. I första hand kommer vi att försöka sälja dessa som livdjur, men beroende på efterfrågan kan det bli aktuellt i höst med försäljning av närproducerat griskött från garanterat glada grisar.

Fåren

Vi har 13 gotlandsfår på gården varav 12 är tackor och så vår avelsbagge Olof. De går ute året om och har som uppgift att hålla våra marker öppna vilket de sköter med bravur. I början av april utökas besättningen med alla lamm som gladeligen hjälper till att hålla växtligheten i schack över betesperioden. I början av hösten slaktas alla lamm på vårt lokala slakteri och det finns då möjlighet att beställa köttlådor av oss och så underbart vackra lammskinnen förstås.

Hundarna

Cajsa, är en border terrier och gårdens senaste tillskott på hundfronten. Tanken är att hon ska ersätta Ronja som husses jakthund och hon visar redan prov på att ha de rätta anlagen trots sin unga ålder.

Ronja, är en strävhårig vorsteh på drygt 12 år som fortfarande används vid jakt. Att hon börjar bli ”tant” är inget som bekommer henne och hon avverkade otaliga mil i skogen under senaste jaktsäsongen. Ronja kommer från Pimen’s kennel där hon varit en mycket uppskattad tävlings- jakt och avelstik.

Lack, är en jaktlabrador på 9 år som trots sin lite för impulsiva läggning är välmeriterad på jaktprov. Numera busjagar han mest med husse och tycker att det passar honom mycket bättre än att vara välkammad och lydig på de stora godsen.